Voelen en tasten

Er is een nieuwe speelgoedhype gaande en dat zijn de ‘squishies’ , zachte, kleine poppetjes die je naar hartenlust kunt kneden en knijpen. O, wat vinden kinderen dat heerlijk. Ze lijken wat op de bekende stress-balletjes, maar dan nog zachter. Wat is er dan zo fijn aan? Nou, je voelt het denk ik al: het raakt aan de behoefte om te voelen, in dit geval om aan te raken, te tasten. Van de vijf zintuigen – kijken, horen, ruiken, proeven, tasten – wordt hier de behoefte aan het letterlijke voelen vervuld. Wat wil nou het geval? In de hersenen ligt het gebied van de tastzin vlak bij de emotie van het voelen. De twee manieren van voelen zijn verwant aan elkaar. Vind je het gek dat als je van iemand houdt, je dan ook zo graag zijn of haar lichaam wil aanraken?

Hoogleraar neuropsychologie Chris Dijkerman is gespecialiseerd in tastzin. Voelen, zegt Dijkerman, heeft niet voor niets twee betekenissen. ‘Ook in de hersenen zijn tastzin en emotie aan elkaar gekoppeld. Het tastsysteem is meteen ook een affectief systeem.’

Bij ieder mens is een van de zintuigen de dominante. Ik heb wel eens een testje ondergaan welk zintuig voor mij dominant is. Het bleek het voelen, tasten te zijn. Als je bij mij op consult komt dan kunnen we eens kijken wat jouw eerste zintuig is. Het zegt veel over wie je bent en hoe je doet.

 

Misschien dit stukje dan maar toepasselijk afsluiten met

In liefde bloeiende…