Intuitieve tekening: de grens over

Vlak voor Oud en Nieuw 2023 maakte ik een Intuïtieve Tekening. Ik had er geen idee van wat ik zou gaan tekenen. Uiteindelijk heeft mijn tekenhand er deze tekening van gemaakt en kwamen onbewuste zaken naar boven.
Bij Intuïtief Tekenen is belangrijk wat je eigen associaties bij de tekening zijn. Belangrijker dan algemene waarheden, hoewel die in de 2e plaats zeker meedoen.

Maar eerst je eigen associaties. Wat voor mij het belangrijkst is is het baby’tje dat vrolijk de waterbaan afglijdt, zomaar het donkerblauwe diepe water in. Dat baby’tje ben ik.
Het babietje is een mobiel element in de tekening, het kan bewegen en doet dat ook. Ze beweegt naar de rechterkant van de tekening – de toekomstkant. Oho, gaan er dingen veranderen in diepere zin?

Wat me ook opvalt is dat er in het midden van de tekening (hier en nu) een grens is tussen land en water. Baby gaat de grens over. Juist in grensgebieden gebeuren spannende dingen.

Is de waterbaan een glijbaan? Of een waterboom (wilg)? Of een rivier?
Als je iets vanuit meerdere posities kunt bekijken, dan wil de tekening je veel vertellen. Is het een glijbaan, dan kijk je vanuit een laag standpunt, je zit op je hurken. Is het een boom, dan sta je rechtop. Is het een rivier, dan zweef je hoog in de lucht.

Links (verleden) zie ik een soort festival der zielen.
Rechts is een watervogel die haarscherp een lekker hapje in de diepte ziet.

De grote oranje bol zweeft boven het water en staat op het punt om te water gelaten te worden. Oranje? Waar staat dat voor jou voor?

Er is trouwens een duidelijk zwak punt in de tekening. Iets in de tekening is onaf. Zie jij wat dat is? En kun je zien wat heling gaat geven?

Wat geeft zo’n tekening veel, vind je niet?