Bloem

Dit is de bloem die ik vanochtend heb getekend als voorbereiding op de workshops die ik samen met Marjoleine Dijk ga geven. Het is een intuïtieve tekening, waarbij het thema Bloei is. Voordat ik aan de gang ging met de kleurpotloden heb ik eerst een heel oud bloei-sprookje uit Rusland gelezen. Welk sprookje het is vertel ik nu nog niet.

De vraag die ik mezelf stelde was: hoe kan ik werkelijk gaan bloeien? Wat heb ik daarbij nodig en wat is er al? Zijn er misschien aanwijzingen te vinden in de tekening?

Het bijzondere is dat je nu eens niet hoeft na te denken, maar gewoon vrij gaat tekenen. Je onderbewuste kan op deze manier makkelijk naar boven komen. Je hebt jezelf niet in de hand, juist doordat je je hand het werk laat doen.

Toen de tekening af was ging ik hem met mezelf nabespreken. Wat zijn mijn associaties bij de tekening? Vooral nadat ik even wat anders was gaan doen kon ik weer fris naar de tekening kijken. Er kwamen allerlei gedachten en gevoelens bij me op.
Allereerst de openheid en ruimte die de bloem geeft.
Er is beweging. Het is ook nog niet allemaal ingevuld.
Ik zie kiemplantjes (als je de horizon wat hoger legt)
Ik zie een omgekeerde hockeystick.
Zonnedauw, een zeldzame soort, vleesetend.  ‘Ik ben er ook één.’
Koestering door het omgevende groen, een soort aura om een kaarsvlam ook.
Helpende hand… Zou die al in beweging komen?
Er is wel een basis, een grond, maar toch zweeft de bloem nog in de ruimte. Is nog niet aards.
Tot  mijn opluchting zie ik ook de spierbundels van mijn hiel en achillespees. Er is gelukkig nog beweging en soepelheid te krijgen in mijn verstijfde spieren.
Voelsprieten
Variatie
Ontvangende kelk, graal
Het rood van de liefde en het rood van de passie.

Tot hier zijn het allemaal mooie, sterke punten. Maar in een intuïtieve tekening is ook altijd een zwak punt. Wat zou dat hier zijn?
Ik denk de tamelijke leegte, vooral aan de bovenkant. De aura is niet helemaal gevuld. Er kan nog geen hulp van boven komen, omdat de vlammen nog niet zo hoog gaan. Het is waarschijnlijk een kwestie van afwachten, geduld hebben. Ook is het energieniveau nog niet wat het wezen moet.

Algemeen gesteld is de bloem het symbool van innerlijke schoonheid.