Paolo Giordano, Italiaans auteur, heeft een manifest geschreven dat de moeite waard is. Nieuwsuur besteedde aandacht aan ‘In tijden van besmetting’ (9 april 2020).
Corona is het eerste virus dat zich razendsnel wereldwijd heeft verspreid. Het maakt duidelijk dat we onlosmakelijk deel zijn van een en hetzelfde collectief, dezelfde gemeenschap. De pandemie is volgens Giordano (en volgens mij) een gevolg van ons gedrag. Er is een gigantisch wereldwijd probleem en het verbaasde Giordano hoe ontoereikend veel leiders van de verschillende landen in het begin reageerden: ‘Dit gebeurt ons niet, het virus zal ons niet of nauwelijks bereiken.’ Nou, dat hebben we gezien.
De grootschalige ontbossing, de intensieve landbouw, ons consumptiegedrag, het gaat maar door en neemt geen einde. In jungles en gesloten ecosystemen houden zich veel micro-organismen en virussen op die ons onbekend zijn, waar we zelfs geen enkele weet van hebben. Door onze inbreuk op de ecosystemen komt de mens in aanraking met deze organismen. Die zijn naarstig op zoek naar een nieuw huis om te koloniseren en hechten zich dan aan de mens.
De keuzes die we na Corona gaan maken zullen belangrijk zijn. In deze tijd van inactiviteit kun je dingen overwegen. Hoe kon het zover komen? Hoe kunnen we (beter: hoe kunnen jij en ik) daadwerkelijk verandering teweeg brengen?
Tot zover kort het manifest.
Denken jullie dat er iets zal veranderen na Corona? Of nemen we, opgelucht dat alles voorbij, is gewoon lekker het vliegtuig naar Kreta om bij te komen? Ik ben er niet gerust op.